sunnuntai 13. elokuuta 2017

Pyynikin Mosic Lager voittoon World Beer Awardseissa

Pyynikin Mosaiikista kirjoittelin jo jokin aika sitten. Silloin käsitykseni oluesta oli, että se "taistelee mielestäni varsin voitokkaasti parhaan maitokauppavahvuisen jenkkihumaloidun lagerin tittelistä Stadin Panimon American Lagerin kanssa." Näköjään joku muukin on oluesta tykännyt, sillä World Beer Awardsien voittajia selaillessa Pyynikin Mosaic Lager komeilee Seasonal Lager-kategorian ykkösenä. Hieno juttu! Jäin vaan miettimään, että mitä tämä seasonal mahtaa oikeastaan tarkoittaa.

Sanakirja kertoo sanan tarkoittavan kausiluonteista. Aiemminhan esimerksi saisonit ovat olleet kausiluonteisia ja oluet on kai yleensäkin valmistettu syksyllä ja talvella, mutta nykyisin modernit kylmälaitteistot eivät enää aiemman kaltaisia rajoituksia aseta. Silti sää vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaista olutta tekee mieli. Itse ainakin nautin vehnäoluita pääasiassa vain kesällä, kun taas talvella mieli tekee tummepaa ja paahteisempaa juomaa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että Mosaic Lagerin kaltaiset aromihumaloidut oluet tarvitsevat jonkin uuden nimikkeen kertomaan myös keskiverto kuluttajalle, ettei kyse ole mistään pahvilaatiolla maustetusta bulkista. Vahvemmin katkerohumaloiduista käytetään termiä India Pale Lager, mutta ainakaan tiedossani ei ole mitään yleistermiä aromihumaloiduille lagereille. Stadin panimo kutsuu omaa tuotettaan American Lageriksi, mutta toisaalta BJCP käyttää tätä termiä kuvaamaan Budweiserin, Coorsin ja Millerin kaltaisia hyvin heikosti humaloituja litkuja. Kenties voisi puhua vain aromihumaloidusta premium lagerista. Jäin myös miettimään termiä American Pale Lager, mutta sekin on ilmeisesti jo käytössä kuvaamaan lagereita, joihin ei ole lisätty maissia tai riisiä ja jotka ovat hieman American Lagereita vahvemmin humaloituja, mutta ainakin netistä löytämieni esimerkkien perusteella silti melko maltillisesti humaloituja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti