torstai 9. marraskuuta 2017

Poikkesinpa pubissa: Plevnan Oktoberfest

Huomasin Arden blogista, että Plevan mainiosta Siperia Imperial Stoutista on näköjään tehty Suomi 100 versio. Ajattelin käydä testaamassa, kun satuin olemaan Plevnan panimoravintolan suunnalla liikkeellä ja aikaakin oli sopivasti pienen oluen nautiskeluun. Vaan eipä se, että kyseistä olutta saa Helsingissä olutravintolasta näköjään tarkoita, että sitä olisi tarjolla myös pääkallopaikalla. Nuorehko miestarjoilija selvästikin hämmentyi Siperia 100 v uteluistani, mutta kokeneempi naistarjoilija osasi sentään heti suorilta käsin ilmoittaa, ettei heillä mitään sellaista ole tarjolla. Kun en viitsinyt kuivinkaan suin paikalta poistua, päädyin ottamaan Oktoberfest-olutta.

En koskaan ole oikein tuntenut oloani kotoisaksi Plevnassa, eikä tämäkään käynti asiaa mihinkään muuttanut. Asiakaspalvelun taso on suurin piirtein yhtä ystävällistä, kuin Reykjavikissa ja oluen juontiin varatut pöydät ovat jotenkin epäkäytännöllisesti sijoitetut. Yksi ihminen onnistuu varaamaan helposti kaksi pöytää istumalla hieman niiden väliin penkille. Ja suomalaisen etiketin mukaanhan varattuun pöytään ei mennä, jos missään muualla vaan on mitään vapaata jakkaraa tai vastaavaa. Keittiön vierestä löysin kuitenkin sopivan intiimin turvapaikan olueni maistelulle.

Mutta onko Oktoberfest-olut sitten tyylilaji vai ainoastaan nimitys sadonkorjuujuhlassa tarjottavalle oluelle? Vuoden 2008 BJCP-oppaasta löytyy vielä erikseen Oktoberfest-kategoria, mutta 2015 oppaassa sitä ei enää ole. 2008 versio kuvaa olutta näin: "Smooth, clean, and rather rich, with a depth of malt character. This is one of the classic malty styles, with a maltiness that is often described as soft, complex, and elegant but never cloying." Diasetyyliä tai hedelmäestereitä ei saa olla lainkaan ja jalohumaloinnista peräisin olevat katkerot enintään keskivahvoja.

Vuoden 2015 BJCP kertoo Märzenin toimineen Oktoberfest-oluena vuodesta 1872 aina vuoteen 1990 saakka, jolloin Festbier syrjäytti sen. Märzenin kuvaus vuoden 2015 BJPC:ssä on hieman samantyyppinen, kuin Oktoberfestin vuoden 2008 versiossa: "An elegant, malty German amber lager with a clean, rich, toasty and bready malt flavor, restrained bitterness, and a dry finish that encourages another drink. The  overall malt impression is soft, elegant, and complex, with a  rich aftertaste that is never cloying or heavy."

Entäpä Festbier sitten? "A smooth, clean, pale German lager with a moderately strong malty flavor and a light hop character. Deftly balances strength and drinkability, with a palate impression and finish that encourages drinking.  Showcases elegant German malt flavors without becoming too  heavy or filling." Kyseessä on siis hieman vaaleampi ja vähemmän maltainen olut Märzeniin verrattuna. Jälkimaun pitäisi olla raikas, muttei kuiva. Humaloinnista peräisin olevia aromeita sallitaan ehkä hieman Märzeniä enemmän, mutta katkeroiden tulisi olla tässäkin enintään keskivahvat. "We chose to call this style Festbier since by German and EU regulations,  Oktoberfestbier is a protected appellation for beer produced at large breweries within the Munich city limits for consumption at Oktoberfest. Other countries are not bound by these rules, so many craft breweries in the US produce beer called Oktoberfest, but based on the traditional style described in these guidelines as  Märzen." Eli Oktoberfest-olut voi siis olla joko punertavampaa Märzeniä tai vaaleampaa Festbieriä. Riippuu valmistajasta.

Plevanan Oktoberfest oli Märzeniä. Tuoksu on maltainen ja yllättävänkin makea. Maku alkuun oikeaoppisen viljaisen leipäinen, mutta lässähtää sitten aavistuksen vetiseksi. Yllättäen keskivahva katkero kiitää hätiin ja seivaa homman plussan puolelle. Oikeaoppinen, helposti juotava ja melko maistuvakin Märzen siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti