Vaahtoa riitti oluen avaamisen jälkeen vaikka muille jakaa. |
Perinteitä liittyy myös sadonkorjuuoluena tunnettuun saisoniin. Aiemmin Belgian ranskankielisen osan maatilojen työväellä oli oikeus sadonkorjuun aikaan litkiä tätä herkkua peräti viisi litraa päivässä. Alkoholia saisoneista löytyi tällöin kuitekin nykyistä vähemmän, vain ruotsalaisen mellan ölin verran. Nykyisin tyyliä edustavat oluet ovat keskimäärin ehkä noin 7% vahvuisia, eikä niitä enää liene syytä litrakaupalla päivittäin kumota.
Ohran lisäksi D'Epeautren valmistuksessa on käytetty spelttiä. Kyseessä on vehnän sukulaisiin kuuluva viljalaji ja sen käytöstä löytyy todisteita ainakin 8000 vuoden takaa. Suomessa lajiketta viljelee ainakin Malmgårdin kartano, joka käyttää sitä myös oluidensa valmistukseen. Speltti sisältää vehnää enemmän proteiinia ja kuituja, mutta siitä saada vehnää vähemmän satoa. Lisäksi puinti on hankaa, koska jyvä on tiukassa turvassa kuoren sisässä.
Mutta takaisin Belgian maaseudulle. Saisonin valmistuksessa käyminen tapahtuu usein hieman lämpimässä, kuin muissa belgialaisissa pintahiivaoluissa. Tämän seurauksena olueen syntyy estereitä, jotka olut-connoisseurin suu aistii hedelmäisinä aromeina. Pullokäyminen on tavallista ja kaikki Brasserie de Blaugiesin oluet valmistetaankin tällä tavoin lisäämällä oluseen hiivaa vielä pullotusvaiheessa. Alkoholipronsenttiin ei toimenpiteellä enää ole vaikutusta, mutta sen seurauksena hiilihappoa löytyy reilusti. Lisäksi olut jatkaa kehittymistään ja sopii siten myös kärsivälliselle maistelijalle varastoitavaksi. Tyylinä saison on myös hieman hapan. Sanoisinkin, että juuri tämä tyyli sopii hyvin ensimmäiseksi askeleeksi kohti varsinaisia hapanoluita asiasta kiinnostuneelle.
Saison D'Epeautre on pakettu tyylikkääseen 0,75 litran paksuun vihreään lasipulloon ja suljettu perinteitä kunnioittaen oikeaa korkkia käyttäen. Joskus näkee myös tuplakorkittamista eli kruunukorkin alta löytyy vielä toinenkin korkki. Erityisen hauska yllätys tämä on piknikillä, jos mukana on vain perinteinen olutpullonavaaja. Alkoholia D'Epeautresta löytyy 6 tilavuusprosenttia. Olut jättää lasin pinnalle reilun ja kestävän vaahdon. Väriltään juoma on meripihkan kellertävä ja samea. Tuoksu on melko mieto ja siinä erottuu jonkin verran hedelmäistä makeutta ja miellyttävää hiivaisuutta ollen siten melko tyypillinen saisonille. Maku on kohtalaisen kuiva ja siinä on häivähdys alkoholia, hieman pippuria ja aavistus happamuutta. Suutuntuma on miellyttävä ja hiilihappoisuus kohdillaan.
Mistä: Netistä tilasin (Belgiuminaboxista) hintaan 6,95 €.
Lyhyesti: Varsin tyylipuhdas ja hieno perinteinen maustamaton saison, jonka maussa erottuvat tyylilajille ominaiset hedelmäisyys, happamuus, belgihiiva ja mausteisuus.
Hinta-laatu-suhde: Kohdallaan. Tosin kaikkien kehujeni jälkeen täytyy toki todeta, että pidän perinteisistä saisoneista hyvin paljon. Mikäli tyyli ei omiin suosikkeihin kuulu, niin mitään maata järisyttävän erikoista tai uutta Saison D'Epeautre ei tarjoa. Tällä kertaa en sellaista etsinytkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti