sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Maistossa Dame Jeanne Rozat

Päätin ottaa pienen varaslähdön vapun kuohujuomiin ja korkata jo muutaman kuukauden jääkaapissa odotelleen belgialaisen Microbrouwerij Den Triestin Dame Jeanne oluen. Tyylilajiksi Ratebeer ilmoittaa Fruit Beer, mutta olen nähnyt käytettävän myös termejä Brut Beer, Bière de Champagne ja Methode Champagne (tai Champenoise). Joka tapauksessa tässä tyylissä tavoitteena on valmistaa "shampanjamaista" olutta aikaansaamalla pulloon runsaasti hiilihappoja ilman sedimenttiä. Maku on kuitenkin tarkoituksena säilyttää oluelle tyypillisenä. Menetelmiin kuuluu käsittääkseni hiivan houkuttelu korkkia kohti, hiivatulpan jäädytys ja poisto. Den Triestin panimo kertoo juomiensa valmistuksesta näin: "We do this by 'champagning' the basic beers completely in keeping with the 'méthode traditionnelle'. Thanks to a controlled refermentation in the bottle by way of manual riddling and traditional de-yeasting, we produce sparkling fizzy aperitif beers, which you can proudly serve on any occasion."

Tyylilajina "shamppakalja" on käsittääkseni varsin uusi, eikä sen edustajia ole paljoa Alkon hyllyillä näkynyt. Valmistusmenetelmä on työläs ja se näkyy myös oluiden hinnoissa. Alle kympillä ei näitä herkkuja irtoa edes belgialaisista nettikaupoista. Alkoholia löytyy yleensä hieman reilummin ja väri voi olla tumma tai vaalea. Olen aiemmin maistanut muistaakseni neljää belgialaista Methode Champage-olutta: Brouwerij De Landtsheerin valmistamia Malheur Cuvee Royalia, Bière Brutia ja tummaa Brut Noiria sekä Brouwerij Bosteelsin jumalaisesti nimettyä DeuSia. Eniten makunystyröitäni on miellyttänyt vaaleammat tyylin edustajat. Cuvee Royal, Bière Brut sekä DeuS ovat kyllä sellaista herkkua, että jos vaan jossain niitä satun jossain näkemään, niin en varmasti jätä ostamatta. Valitettavasti saatavuus on varsin huono, eikä mahdollinen nettikauppaa koskeva lakiuudistus ainakaan tule helpottamaan tilannetta.

Methode Champagne-oluita valmistetaan myös Belgian ulkopuolella ja ainakin Brooklynin panimon Sorachi Acen valmistuksessa käytetään myös shampanja-hiivaa. Muistikuvieni mukaan isossa pullossa olikin tyylilajille ominaisesti runsaat hiilihalpot, sekä muutenkin Methode Champagnelle tyypillisiä ominaisuuksia. Pikkupullossa en samaa huomannut. Käytetyn menetelman erot saattaisivat myös selittää merkillisen hintaeron ison ja pienen pullon välillä: 0,75 pullo maksoi 14,90 €, kun taas 0,33 pullo kustantaa 3,99 €. Myös edelleen Alkon valimoimissa olevan Brooklynin Local 1:n raaka-aineisiin shampanja-hiiva on listattuna. Täytyypä jossain vaiheessa uhmata lähes 16 euron hintaa ja poimia pullollinen maisteluun. Myös ainakin Mikkelleriltä olen Brut Beerejä nähnyt, mutta hintojen pyöriessä reilusti yli kahdessakympissä, olen toistaiseksi jättänyt ostamatta. Alkon valikoimastakin näyttäisi Nelson Sauvin Brut Champagne Barrelsia löytyvän rapsakkaan 32,96 euron hintaan. Sen verran kiinnostavalta tämäkin olut vaikuttaa, että kenties siihenkin joku päivä rahojan tulen tuhlaamaan.

Mutta palataan Belgiaan. Den Triestin mikropanimo valmistaa tällä hetkellä kolmea eri olutta, joiden kaikkien tyyli on Brut Beer. Rozatin valmistuksessa panimo käyttää hapankirsikoita. "However, you can rest assured that you can expect an exceptional journey of discovery as you experience its various flavours. Sweet, sour and bitter are used alternately in a balanced and well-considered manner", panimo lupailee. Jännittää nähdä, millaiselle makumatkalle tämä olut vie.

Väriltään olut on mansikanpunainen ja lievästi samea. Alkoholia löytyy 6%. Tuoksussa hieman hapankirsikkaa, sekä myös mansikkaista makeutta. Maku on aluksi makean marjainen ja suutuntuma pehmeä. Hiilihappoisuus on varsin tasapainoista. Makunystyrät tunnistavat häivähdyksiä erilaisista punaisista marjoista: kenties mansikkaa, punaherukkaa, vaiko sittenkin vadelmaa. Loppua kohti esiin hiipii häivähdys happamuutta. Katkeroa en löydä, enkä myöskään mitään Kriek lambicin -tyyppistä selkeämpää happamuutta. Millään tavalla tämä ei taida trendikäs olla, mutta ihan toimiva.

Mistä: Netistä (Belgiuminabox) hintaan 14,90 €.

Lyhyesti: Tyylikäs olutpohjainen vaihtoehto vaikkapa puolimakealle Rose-viinille.

Hinta-laatu-suhde: Kohtuullinen. Hinta on melko korkea, mutta toisaalta perusteltavissa. Erikoisuutta tavoittelin ja sitä sain. Ei kuitenkaan mene aivan Methode Champagne-kategorian kärkeen ja toisaalta kirsikoita halutessani valitsen ehkä kuitenkin mieluummin jonkun hyvän Kriek lambicin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti