Pyynikin Mosaic Lageria ylistäessäni kirjoitin: "Taistelee mielestäni varsin voitokkaasti parhaan maitokauppavahvuisen
jenkkihumaloidun lagerin tittelistä Stadin Panimon American Lagerin
kanssa." Unohdin kuitenkin kolmannenkin tähän kategoriaan kuuluvan mainion tuotteen eli Mallaskosken Rainy Summer Wheat Lagerin, johon sain ilon tutustua viime kesänä.
Ratebeer kertoo tyylilajiksi India Style Lager: "This category is defined by the prominence of modern hop varietals that
contribute significantly to the overall character of the beer. Color can
vary from pale through dark. Aroma is moderate to strong with clear
influence from modern hops. ABV ranges from a few percent ("session")
through 10% or higher ("imperial"). A key attribute of this style is
that the beer is fermented with lager rather than ale yeast, thus
generally combining a clean lager finish with amplified hop aromas and
flavours." Eli ilmeisesti sama kategoria, kuin mitä olen India Pale Lageriksi nimittänyt. Hieman hämmentävästi kuitenkin esim. Pyynikin Mocaic Lager on Ratebeerin mukaan "Premium Lager". Mutta eihän näitä luokituksia tarvitse ihan tosissaan aina ottaa...
Alkoholia Rainy Summerista löytyy juuri markettiin sallitut 4,7%. Humalana moderni Mosaic, sekä Magnum ja Saphir. Näistä Magnum on ilmeisesti lähinnä katkeroita tuottava ja Saphir taas tuottaa mausteisia, hedelmäisiä ja kukkaisia aromeita. Ohramaltaan lisäksi valmistuksessa on nimen mukaisesti käytetty myös vehnämallasta. Yritin googlettamalla selvittää, mitä vehnän lisääminen vaikuttaa lagerin makuun, mutta ilmeisesti vaikutukset ovat melko pieniä: Jonkin verran kukkaisuutta sekä liuotinmaisuutta tuovia estereitä se saattaa käsittääkseni makuun lisätä. Lisäksi vehnä saattaa parantaa makujen säilyvyyttä. Valmistusprosessia vehnä lyhentää käymisen osalta ja lisäksi voimaisena aistittavaa diasetyylia muodostuu vähemmän. Tuosaalta oluen suodattaminen vaikeutuu.
Pitkähkön esipuheen jälkeen on aika arvioida itse olutta. Rainy Summer on lasissa kirkasta, hieman rusehtavakin. Tuoksussa hieman makeaa humalan aromia, kenties mustikkaa? Maku on varsinkin loppua kohti aika makea, hedelmääkin. Raikas. Varsin miedot katkerot minusta, vaikka katkerohumalaakin oli siis mukana. Varsin hyvä kesäolut joka tapauksessa.
Mistä: Prismasta. Hinta oli 2,89 €.
Lyhyesti: Raikkaasti aromihumaloitu kesäinen janonsammuttaja.
Hinta-laatu-suhde: Hyvinkin kohdallaan. Yksi parhaita kauppavahvuisia lagereita.
Sitten lasiin simaa. Simapajan Nihti-Simaa tarkemmin ottaen. Käväisin viime kuussa Pienessä, jossa tätä oli jääkaapissa. Alkoholia 4,5%. Kyseessä on puolikuiva hunajasima, josta valmistaja kertoo seuraavaa: "Maustettu kevyesti sitruunalla ja mustaherukanlehdillä. Valmistettu hunajasta, ja myös jälkikäytetty sillä. Ei lisättyä sokeria!" Aiemmin olen maistanut Simapajalta kuivan vahvemman kuivan hunajasiman, josta en suuremmin innostunut. Päätin kuitenkin antaa vielä yhden mahdollisuuden.
Ulkonäöltään sima on hyvinkin vaalean keltainen. Kuplia löytyy reippaasti. Tuoksussa erotin makeutta ja herukkaa. Suussa varsin hiilihappoinen, alkuun puolikuiva vaikutelma, joka kuivuu vielä loppua kohti. Jonkin verran hunajaakin. Selvästi parempi, kuin esimerkiksi skumpan korvikkeena myytävät markettivaihvuiset siiderit. Oikein hyvää ja helposti juotavaa.
Mistä: Pienpanimokauppa Pien (Varustelekan myymälästäkin tuotetta ilmeisesti saa). Hinta oli muistaakseni nelisen euroa.
Lyhyesti: Varsin miellyttävä puolikuiva hunajasima. Tätä voisi ajatella esimerkiksi kotimaiseksi skumpan korvikkeeksi kilistyksiä vaativiin tilaisuuksiin.
Hinta-laatu-suhde: Kohdallaan.
Sitten loppuun vielä tasapainoinen humalalataus. En alunperin ajatellut kirjoittaa tästä illan päätteeksi nautiskelemastani tupla-IPA:sta lainkaan arviota, mutta pakko oli kuitenkin jotain kirjata, että muistan jatkossakin tätä herkkua ostaa, jos sitä vastaan tulee. Kyseessä on siis Lagunitas Maximus Double IPA. Alkoholia 8,2%. Alko on mitannut 50,2 EBU:a. Panimo itse ilmoittaa 72 IBU:a. Joka tapauksessa näin ennakolta omaan makuuni varsin sopivalta vaikuttava määrä.
Olut jättää lasiin pitkän ja upean vaahdon. Tuoksussa ainakin mäntyä ja sitrusta. Maussa maltaan karamellimainen makeus ja humalan eksoottiset hedelmät, sekä katkerot ovat täydellisessä tasapainossa. Loistava olut.
Mistä: Alkosta hintaan 4,85 €. Kyseessä on erikoiserä, joten ihan joka myymälässä tätä ei valitettavasti ole, mutta onneksi nettikauppakin on viimein keksitty.
Lyhyesti: Tupla-IPA nautiskelijalle, joka maksimaalisen katkerotykityksen sijaan arvostaa humalan ja maltaan tasapainoa.
Hinta-laatu-suhde: Tässäkin tapauksessa kohdallaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti