maanantai 26. kesäkuuta 2017

Itä vs. länsi: juhannuspöydän snapsit vertailussa - akvaviitti ja vodka

Keskikesän juhlan kunniaksi oli aika ottaa pieni harha-askel olutblogistin ominaisuudesta ja kirjoittaa hieman myös snapseista. Yleisesti ottaen en niitä juurikaan harrasta, mutta juhannukseen ne sopivat. Etenkin sillin kanssa. En viitsinyt kuitenkaan hankkia sitä kenties kaikkein perinteisintä suomalaista juhannusviinaa eli Koskenkorvaa, vaan päätin kysyä naapurikansoilta neuvoa asianmukaisen snapsin valintaan.

Venäjällä sillin kanssa nautitaan tietysti vodkaa. Kylmänä ja pienestä lasista. Jokaisen snapsin jälkeen on myös syytä haukata jotakin. Juhannuspöytään valikoitui viime kesänä Pietarista ostettu Parliament-pullo. Sen kummempia tarinoita en juomasta osaa kertoa, mutta käsittääkseni kyseessä on ihan ok vodka.

Ruotsalaiset taas nauttivat sillinsä akvaviitin kera. Äkkiseltään ajatus tuntuu hieman kummalta, sillä ainakaan aiemmin kyseinen juoma ei ole kuulunut suurimpiin suosikkeihini. Kyseessä on kuminalla sekä mahdollisesti myös aniksella, fenkolilla, kardemummalla, korianterilla, vanilijalla jne. maustettu viina. Myös akvaviitti nautitaan käsittääkseni usein kylmänä. Nimi tulee latinasta: aqua vitae - elämän vesi.

Päädyin kuitenkin hankkimaan juhannuspöytään norjalaista akvaviittia. Miksikö? Tarinan vuoksi tietysti. Linie Akvavitin valmistusprosessiin nimittäin kuuluu matka sherrytynnyrissä päiväntasaajan yli ja takaisin. Perinne juontaa juurensa parin sadan vuoden takaa, kun tislaamon omistanut Lysholm yritti kaupata juomaansa Indonesiaan. Maku ei kuitenkaan sopinut paikallisille, joten kallisarvoinen juomalasti matkasi takaisin Norjaan. Samalla juoma oli saanut täysin uusia sävyjä merimatkan aikana. Tämän vuoksi juoma seilaa edelleenkin maailman merillä ennen skandinaavien ruokapöytään päätymistään. Juoma on muuten ilmeisesti tislattu perunasta.

Kuinka juomat sitten toimivat? Tarjolla niin kanssa oli mm. uusia perunoita, smetana-silliä, graavisuolattua lohta, gini-siikaa ja matjee-silliä. Lienie sopi mielestäni paremmin perunoiden ja matjee-sillin kera, kun taas Parliament korosti graavisuolatun lohen ja smetana-sillin parhaita puolia. Gini-siika oli niin mietoa, ettei se oikein tuntunut sopivan yhteen kummankaan juoman kanssa. Hieman yllätyksettömästi tuloksena siis oli, että akvaviitti sopi hyvin yhteen skandinaavisten makujen kanssa, kun vodka taas korosti enemmän venäläisten ruokien makuja. En tosin ole aivan varma kumpaan ilmansuuntaan graavisuolattu kala tulisi sijoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti